כינוס נכסים הינו אחת האפשרויות לפירעון חוב של אדם שלא עומד בהתחייבויותיו הכספיות. פירעון החוב נעשה ע"י מכירת נכסי החייב ע"י כונס הנכסים והפקת התמורה המקסימלית.
כונס הנכסים הינו איש מקצוע (עו"ד או רו"ח) אשר מונה ע"י רשם ההוצאה לפועל או בית המשפט על מנת לנהל את הליך כינוס הנכסים.
כיצד מתנהל הליך רכישת דירה מכונס נכסים?
בשלב הראשון, כונס הנכסים מפרסם מודעה עם פרטי הנכס ומבצע מכרז (הפרסום יכול להתבצע בדרכים שונות כגון: אתרי אינטרנט, עיתונים ואף מתווכים).
בשלב השני, כונס הנכסים מתאם מועד לסיור בנכס. חשוב לציין כי אין לכונס הנכסים כל חובה לגלות פגמים וליקויים נסתרים הקיימים בנכס בנוסף, כונס הנכסים מתנער מכל אחריות לעניין חריגות בנייה הקיימות בנכס או צווי הריסה מתוכננים. יש לבצע בדיקות אלו באופן עצמאי.
בשלב השלישי, במידה ומעוניינים בנכס, יש להגיש מועמדות קרי, הגשת המסמכים הבאים:
טופס ההצעה- טופס הניתן ע"י כונס הנכסים ובו למלא את פרטי המציע וגובה ההצעה עבור הנכס.
שיק בנקאי או ערבות בנקאית- מדובר בגובה של 5% עד 10% מגובה ההצעה לפקודת כונס הנכסים או מי מטעמו. חשוב לציין שבמידה וההצעה מתקבלת ולבסוף מתחרטים, הכסף לא יוחזר.
חוזה המכר- חוזה המסופק ע"י כונס הנכסים שיש להשיבו חתום. חשוב לבדוק בחוזה האם חלות על הרוכש עלויות נוספות מעבר למחיר הנכס ולקחת בחשבון כי איחור במסירת הדירה ע"י כונס הנכסים אינו מהווה הפרת חוזה.
בשלב הרביעי ולאחר הגשת המועמדות, בעלי ההצעות הגבוהות יוזמנו להתמחרות שהינו מפגש בין המציעים במשרדי כונס הנכסים שבו ינסו לשפר את הצעתם. חשוב לציין כי לעיתים בשלב זה, ניתן להגיע למצב שבו המחיר הסופי שמוצע הינו דווקא מחיר הגבוה ממחיר השוק.
בשלב החמישי ולאחר בחירת המציע, יפנה כונס הנכסים לראש ההוצאה לפועל או בית המשפט לאישור המכירה.
רכישה כזו יכולה להיות הזדמנות לעסקה טובה אך יש לדעת את הסכנות הכרוכות בתהליך.
Comments