אז בשעה טובה בחרתם את הנכס שברצונכם לרכוש.
שימו לב כי מעבר למחיר הנכס המוצע, לרכישת נכס ישנן הוצאות רבות נוספות שיפורטו להלן ושחובה לקחת אותן בחשבון.
שכר טרחת עו"ד- בעסקת רכישה חובה להיעזר בשירותיו של עו"ד העוסק בנדל"ן שילווה אתכם בכל שלבי העסקה. עורך הדין יבדוק עבורכם את מצב הנכס ויוודא כי מדובר בעסקה בטוחה ובסופו של דבר ידאג לרישומכם כבעלי הנכס במרשם הרלוונטי (תלוי היכן רשום הנכס).
יש לקחת בחשבון שברכישת נכס מקבלן, יהיה עליכם לשלם בנוסף גם שכר טרחה עבור עוה"ד של הקבלן. עוה"ד של הקבלן לא ייצג אתכם, התשלום הינו עבור הרישום שהוא יבצע בסוף הליך הרכישה.
שכר טרחת מתווך- במידה ונעזרתם בשירותי תיווך על מנת למצוא את הנכס הנרכש, יש לקחת בחשבון את שכר טרחתו של המתווך.
מס רכישה- מס רכישה הינו מס המשולם בעת רכישת נכס. מס הרכישה משתנה בהתאם לסוג הנכס (דירה/ משרד/ מגרש) ומתעדכן מידי שנה.
שינויים בדירה- במידה והנכם רוכשים נכס מקבלן (וזה לא מאוחר מידי) יהיה באפשרותכם לבצע שינויים בנכס (שבירת קירות, הוספת נקודות גז/ מים/ חשמל וכו'). יש לקחת בחשבון שעבור כל שינוי, ישנה דרישת תשלום. במידה והנכם רוכשים נכס יד שניה ובכוונתם לבצע שיפוצים, אל תשכחו לברר את עלות השיפוצים שבכוונתם לעשות ולהוסיף את הסכום למחיר.
שיפוצים בבניין- ברכישת נכס יד שניה במקרה שוועד הבית יחליט על ביצוע שיפוצים ברכוש המשותף ("שיפוצים"- תשלום משמעותי מעבר לתחזוקה שוטפת) יש לשים לב למועד קבלת ההחלטה. אם נתקבלה ההחלטה בטרם חתימת ההסכם, ההוצאות עבור השיפוצים יחולו על המוכר ואם תתקבל ההחלטה לאחר חתימת ההסכם ההוצאות יחולו על הרוכש.
חברת בדק בית- במידה והנכם רוכשים נכס חדש מקבלן מומלץ בטרם הכניסה לשכור את שירותיה של חברת בדק בית שתפקידה לחשוף ליקויי בנייה כגון: נזילות, סדקים וליקויים נוספים. חברה זו תערוך דו"ח ליקויים שיועבר אל הקבלן. על הקבלן לטפל בליקויים המופיעים בדו"ח, במידה והקבלן לא מטפל, תהיה בידכם האפשרות לפנות לבית המשפט עם הדו"ח המפרט את גודל הנזקים וסכומי הכסף הדרושים לטיפולם.
יועץ משכנתאות- במידה ונעזרתם בשירותיו של יועץ משכנתאות, יש לקחת בחשבון את שכר טרחתו. יועץ המשכנתאות יעבור בין הבנקים השונים וינסה להשיג עבורכם את התנאים הטובים ביותר למשכנתא, דבר אשר יכול לחסוך הרבה מאוד כסף.
משכנתא- במידה והחלטתם ליטול משכנתא לרכישת הנכס, יש לקחת בחשבון את כל העלויות הנלוות כגון: פתיחת תיק, שמאות לנכס וכו'.
הוצאות נלוות- אגרות, שליחים, דואר, תרגומים במידה וישנו צורך וכו'.
היטל השבחה- היטל השבחה הינו מס המשולם לוועדה המקומית לתכנון ובנייה וזאת כתוצאה מהשבחת הנכס. השבחה הינה עליית שווים של המקרקעין. חשוב לדעת שבמידה וחל היטל השבחה עד ליום חתימת ההסכם, חובת התשלום הינה על המוכר ומיום חתימת ההסכם ואילך, חובת התשלום הינה על הרוכש.
היטלי פיתוח- ישנן 5 סוגי היטלים:
היטל סלילה נועד לממן סלילה של כבישים ומדרכות.
היטל תיעול נועד לממן הנחה של תעלות ניקוז מי גשמים.
היטל ביוב נועד לממן הנחה של תשתית לניקוז ביוב.
היטל צנרת מים נועד לממן הנחה של צינורות הולכת מי שתייה.
היטל שטחים ציבוריים פתוחים נועד לממן פתוח שטחים ציבוריים פתוחים כגון גנים ציבוריים.
גם לעניין היטלי הפיתוח, עד ליום חתימת ההסכם, חובת התשלום הינה על המוכר ומיום חתימת ההסכם ואילך, חובת התשלום הינה על הרוכש.
שימו לב! ברכישת נכס מקבלן, לרוב הקבלן מחייב את הרוכשים בהיטלי הפיתוח!
מדד תשומות בנייה- ברכישת נכס מקבלן, לרוב המחיר צמוד למדד תשומות הבניה, דבר אשר עלול לייקר את עלות המחיר שסוכם.
מדד תשומות הבניה למגורים הוא מדד המשקלל את השינויים במחירי הבניה בעקבות שינויים בעלות חומרי הגלם השונים (בטון, ברזל וכו'…) מחודש לחודש.
כאשר רוכשים נכס מקבלן, מחיר הנכס מוצמד למדד תשומות הבנייה וזאת מכיוון שלוקח מספר שנים לבנות והקבלן שמכר לכם נכס במחיר מסוים חשוף לשינויים בעלויות השונות.
בעצם זה שהקבלן מצמיד את מחיר הנכס למדד תשומות הבניה, הוא "מבטח" את עצמו מהשינויים בעלויות ומעביר את הסיכון אליכם כרוכשים.
הוצאות רישום בית משותף- ברכישת נכס מקבלן, תצטרכו לשאת בהוצאות רישום הבית המשותף.
יש לזכור שעם כניסתכם לנכס, עליכם לשאת בעלויות הארנונה, החשמל, המים, הגז וועד הבית.
לא לשכוח את עלות ההובלה עבור המעבר…
מומלץ לקחת בחשבון את כל ההוצאות הנלוות הנ"ל בנוסף למחיר הנכס ובכך להיערך מבחינה כלכלית בצורה חכמה וטובה! בהצלחה…
Comments