top of page

המדריך למשכיר ולשוכר

משכירים דירה? שוכרים דירה? המאמר הבא יסייע בידכם להיות מעודכנים ולהתנהל נכון כפי שדורש החוק.

בחודש יולי 2017 אישרה הכנסת בקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק לחוק השכירות והשאילה תשל"א- 1971. מדובר בהוספת פרק שלם לחוק העוסק בחוזה שכירות למגורים שמטרתו הבטחת יחסים הוגנים בין הצדדים לעסקה ולהבטחת רמת איכות חיים מינימלית לשוכרים.

לפניכם הנקודות שנוספו והמפר אותם, עובר על החוק.

  • על חוזה השכירות להיערך בכתב ולהיחתם בידי המשכיר והשוכר, אין באי קיום הוראה זו כדי לגרוע מתוקפו של החוזה. על החוזה לכלול את הפרטים הבאים: כתובת הדירה המושכרת, שמות הצדדים לחוזה, מספרי תעודות הזהות שלהם ומענם, תיאור הדירה המושכרת, הריהוט והאביזרים שבה ובכלל זה תיאור חלקי הרכוש המשותף הצמודים לדירה שהושכרו, תקופת השכירות, קיומה של ברירה להארכת התקופה ותנאי הברירה, קיומה של זכות לביטול החוזה ותנאי הביטול, דמי השכירות, מועד תשלומם ואופן התשלום, תשלומים נוספים החלים על השוכר שאינם דמי שכירות, אם ישנם וגובהם. כמו כן, פגם או ליקוי אחר בדירה המושכרת שאינו קל ערך, הידוע למשכיר בעת כריתת החוזה, וכל דבר אחר בדירה המושכרת או בסביבתה או בנכס המשמש אותה הגורם או העלול לגרום הפרעה של ממש לשימוש בדירה המושכרת והידוע למשכיר בעת כריתת החוזה.

  • על הדירה המושכרת להיות ראויה למגורים, כלומר דירה הכוללת מערכת ניקוז, מערכת לסילוק סדיר של שפכים, מערכת חשמל או מערכת תאורה, דירה אשר יש בה פתחי אוורור ותאורה טבעית וכן דלתות וחלונות לסגירת פתחים אלה, דלת כניסה ראשית בעלת אמצעי נעילה, מערכת להספקת מי שתייה, מחיצה בין השירותים ובין הדירה ושאין בה סיכון בלתי-סביר לבטיחות השוכר או לבריאותו.

  • השוכר אחראי על כל ליקוי בדירה המושכרת לרבות פגם שנגרם עקב שימוש בלתי סביר בדירה המושכרת ועל האחרון לתקן על חשבונו ליקויים כאמור אלא אם כן הסכימו הצדדים אחרת. על המשכיר לתקן על חשבונו כל ליקוי או פגם שאינו קל ערך וזאת בהתאם למועדים הבאים: פגם לא דחוף: לא יאוחר מ-30 ימים מיום קבלת הדרישה מידי השוכר ולעניין פגם דחוף, תוך זמן סביר ולא יאוחר משלושה ימים מיום קבלת הדרישה מידי השוכר.

  • על השוכר לשלם את התשלומים הבאים: דמי השכירות לפי החוזה שנחתם, מיסים החלים על המחזיק בדירה לרבות ארנונה, תשלומים בעד צריכה של שירותים שוטפים הניתנים לשוכר בדירה למגורים ובכלל זה מים, חשמל, גז וחימום, תשלומים לצורך אחזקה שוטפת המשולמים לנציגות הבית המשותף או עם מי שנכרת עמו חוזה לניהול ואחזקה שוטפת של הבית המשותף.

  • התשלומים הבאים אינם חלים על השוכר: תשלומים המיועדים לרכישה או להשבחה של מערכות או מיתקנים קבועים המשרתים את הדירה (למעט התאמות מיוחדות או שיפורים שביקש השוכר), דמי ביטוח בעד ביטוח הדירה בביטוח מבנה ותשלומים שהמשכיר חב בהם כלפי צד שלישי ובכלל זה דמי תיווך למתווך אם המתווך פעל מטעם המשכיר.

  • לעניין הערובה ניתן לדרוש משוכר הדירה סכום השווה לשליש דמי השכירות שמשלם השוכר בתקופת השכירות או סכום השווה לשלושה חודשי שכירות שהשוכר התחייב לשלם לפי חוזה השכירות למגורים לפי הנמוך מבין הסכומים.

  • המשכיר יהיה רשאי להשתמש בכספי הערובה במצבים הבאים: במידה והשוכר לא שילם את דמי השכירות במועד הקבוע בחוזה השכירות וזאת עד גובה דמי השכירות שלא שולמו בתוספת הפרשי הצמדה וריבית לפי תנאי החוזה. אם השוכר לא תיקן ליקויים שהוא אחראי לתיקונם- עד גובה עלות התיקון, אם השוכר לא שילם את התשלומים השוטפים שהוא חב בהם- עד גובה התשלומים שלא שולמו, אם השוכר לא פינה את הדירה המושכרת בתום תקופת השכירות – בסכום בהתאם לתנאי החוזה.

  • במידה ומי מהצדדים מעוניין להאריך את החוזה, על המשכיר להודיע לשוכר לא יאוחר מ-90 ימים לפני תום תקופת השכירות אם ברצונו לממש את האופציה וזאת בהתאם לתנאים שנקבעו בחוזה לתקופה זו. על השוכר להודיע למשכיר לא יאוחר מ-60 ימים לפני תום תקופת השכירות.


האמור לעיל אינו מובא כתחליף לקבלת יעוץ משפטי של עורך דין והוא מהווה מידע כללי בלבד, אשר אינו מהווה ייעוץ משפטי מחייב ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא. כל פעולה שנעשית ע"פ המידע והפרטים האמורים באתר זה הינה על אחריות המשתמש בלבד.


Comments


bottom of page